Spółka onesano S.A., właściciel linii produktów Yarrowia Canifelox, jako pierwszy na świecie wdrożył technologię hodowli i produkcji drożdży paszowych na bazie unikatowego szczepu postbiotycznych drożdży Yarrowia lipolytica A-101 z wykorzystaniem naturalnych surowców. Szczep ten charakteryzuje się zdolnością do metabolizowania nietypowych źródeł węgla, produkcją kwasów organicznych, witamin, substancji bioaktywnych oraz wysoką aktywnością proteolityczną i lipolityczną. Drożdże paszowe Yarrowia lipolytica powstałe na bazie tłuszczy są doskonałym źródłem białka o optymalnym składzie aminokwasowym, witamin z grupy B, cennych mikro- i makroelementów występujących w łatwo przyswajalnej, organicznej formie, substancji czynnych takich jak selenometionina, selenocysteina, alfaketoglutoran, jabłczan cytruliny, kwas kynureninowy.
Białko drożdży Yarrowia lipolytica jest szczególnie cenne ze względu na wysoką zawartość lizyny, bardzo ważnego aminokwasu w bilansowaniu diety zwierząt. W składzie aminokwasowym tych drożdży na uwagę zasługuje również wysoka zawartość fenyloalaniny, waliny, tryptofanu i izoleucyny. Ponadto białko tych drożdży oznacza się wysoką wartością biologiczną wynoszącą 80%.
W profilu lipidowym drożdży Yarrowia lipolytica warto zwrócić uwagę na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 91,79%, z czego 57,68% to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 34,11% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcz drożdży Yarrowia lipolytica zawiera około 28% kwasu linolowego, natomiast zawartość kwasu α-linolenowego z grupy omega–3 w tych drożdżach kształtuje się w granicy około 10% ogólnej ilości kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się lepszą strawnością niż nasycone kwasy tłuszczowe. Wynika to z większej zdolności takich kwasów do tworzenia miceli, dzięki czemu łatwiej ulegają absorpcji w przewodzie pokarmowym.
Witaminy z grupy B są składnikami niezbędnymi w przypadku młodych zwierząt. Drożdże Yarrowia lipolytica są szczególnie zasobne w te witaminy. Posiadają wysoką zawartość witamin B1, B2, biotyny, kwasu foliowego, kwasu nikotynowego, choliny, niacyny.
Drożdże te spełniają również rolę doskonałego prebiotyku ze względu na wysoką zawartość glukanu i mannanu w ścianie komórkowej, co skutkuje powinowactwem do specyficznych adhezyn bakteryjnych. Działanie prebiotyczne drożdży Yarrowia lipolytica jest szczególnie przydatne w diecie, gdy zwierzęta borykają się z wyzwaniami po odsadzeniu, stresem, biegunkami.
Drożdże Yarrowia lipolytica mogą również stymulować system immunologiczny organizmu. Związane jest to z obecnością w ich ścianie komórkowej glukanów, związków stymulujących odpowiedź układu siateczkowo-śródbłonkowego. Beta-glukan drożdżowy jest modulatorem immunologicznej odpowiedzi zarówno komórkowej jak i humoralnej organizmu.
Zakład produkcyjny onesano S.A. w Czechowicach-Dziedzicach powstał w 2011 roku w ramach projektu współfinansowanego ze środków unijnych. Całkowicie zautomatyzowana linia produkcyjna wraz z posiadaną infrastrukturą badawczą i pomocniczą, w tym profesjonalnym laboratorium badawczo-kontrolnym, umożliwia produkcję na poziomie 600 ton produktów rocznie o zróżnicowanych funkcjonalnościach i wielokierunkowych zastosowaniach żywieniowych.
Zakład posiada certyfikację w zakresie stosowania procedur HACCP i GMP oraz dopuszczenie do produkcji pasz dla zwierząt wydane przez organy nadzoru weterynaryjnego. Jednocześnie zakład pozostaje pod stałym nadzorem instytucji certyfikujących i dopuszczających zachowując tym samym najwyższe normy bezpieczeństwa i jakości pasz oraz żywności.
Unikalność produktową zapewniają posiadany szczep Yarrowia lipolytica A-101 oraz opatentowana technologia produkcji. W procesie namnażania biomasy drożdżowej dobierane są i modyfikowane odpowiednie warunki środowiska (m.in. natlenienie, pH, temperatura), komponowany jest skład pożywki dla drożdży w procesie hodowli, oraz modelowany jest metabolizm drożdży, w celu uzyskania optymalnej biomasy o najbardziej pożądanych profilach aminokwasowych, bogatej w odpowiednio dobrane składniki czynne, w tym mikroelementy (Zn, Se, Mg, K, Ca, Cr, Fe, Cu), witaminy (z grupy B takie jak B1, B6, biotyna, kwas foliowy i B12), tłuszcze nienasycone i inne.
Estry kwasów tłuszczowych są naturalne, bezpieczne, odpowiednio skoncentrowane, o wysokiej bioretencji, co gwarantuje najwyższą skuteczność działania i zapobiega przedwczesnemu wydalaniu z organizmu. Tradycyjne kwasy tłuszczowe 3,6 w postaci trójglicerydów zużywają się szybciej w porównaniu do kwasów tłuszczowych omega 3, 6 w postaci estrów, których wysokie stężenie w osoczu jest osiągane około 12 godziny po podaniu.
Technologia opracowana przez onesano S.A. wyposażona jest w system 4-stopniowego oczyszczania produktu, co pozwala na usunięcie wszelkich niekorzystnych substancji mogących pozostawać w olejach podczas ich metod produkcji, takich jak pozostałości pestycydów, cyjanogenów, dioksyn, metali ciężkich, zanieczyszczeń mikrobiologicznych czy glicerolu. Wyjątkową cechą naszej instalacji technologicznej jest prowadzenie procesu w całości pod tzw. „poduszką azotową”, znaczy to, że na żadnym etapie produkcji produkt nie ma styczności z tlenem atmosferycznym. Produkt trafiając do opakowań ostatecznych – ciemnych, szklanych butelek jest również nasycany azotem. Zastosowanie azotu jako przeciwutleniacza w postaci poduszki powietrznej gwarantuje wyjątkową odporność na zmiany oksydacyjne powodujące szereg niekorzystnych zmian smakowych i zapachowych. Nasz produkt zawiera również naturalny przeciwutleniacz – witaminę E, która dodatkowo zabezpiecza produkt przez oksydacją. Bez osłony przeciwutleniającej nawet optymalnie dobrane prozdrowotne dawki kwasów omega-3 mogłyby przynieść szkodę zamiast spodziewanych korzyści.
Preparaty na bazie estrów etylowych kwasów tłuszczowych występują w 100% w formie prozdrowotnych izomerów CIS. Wiadomo, że duża liczba wiązań podwójnych znacznie przyśpiesza tempo oksydacji tych kwasów. Spożywanie tłuszczów, które uległy już stopniowemu utlenieniu, nie tylko nie przynosi odpowiednich korzyści zdrowotnych, ale może stać się przyczyną wielu groźnych chorób. Cały proces produkcji naszych estrów jest monitorowany pod względem jakości, począwszy od przyjęcia olejów po proces pakowania produktu gotowego.
Spółka onesano S.A. za pracę badawczo rozwojowe z wykorzystaniem drożdży Yarrowia lipolytica otrzymała następujące nagrody i wyróżnienia: Projekt nagrodzony przez jury konkursu „Polski produkt przyszłości” W kategorii „Technologia przyszłości”. Nagroda przyznana przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości.
Laureat konkursu „Innowator Śląska 2012″ przyznany przez Regionalne Centrum Innowacjii Transferu Technologii oraz Górnośląską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości S.A. w ramach projektu Enterprise Europe Network organizowanego przez Departament Europejskiego Funduszu Społecznego i Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.